A világ legnagyobb konténerszállító hajója 2020. május 8-án elindult a koreai Csingtao kikötőjéből Puszánba, majd onnan most Európába tart. Fedélzetén mintegy 24 ezer TEU konténer kapacitással.

A HMM Algericas Facebook oldalán is nyomon követhetjük a világ legnagyobb konténerszállító hajójának az útját.

HMM Algericas számokban

A HMM Algericas hajó fedélzeti területe 24 ezer négyzetméter, azaz három és fél futballpálya férne el rajta – mondta el Csang Csun, a csingatói Csinvan Konténerterminál vezérigazgató-helyettese, a hajó átadási ünnepségén.

De mit jelent az, hogy TEU? A TEU a tengeri áruszállításban használt mértékegység, a 20 láb hosszúságú konténereket jelöl.

Az HMM Algerciras 200-zal több konténert képes szállítani, mint az eddig legnagyobb ilyen hajó. Ha tele van, akkor 24 ezer konténert szállít, amik egymás mellé a földre lerakva 150 kilométert tennének ki – tette hozzá Csang Csun. A HMM kizárólag környezetbarát mega konténereket használ áruszállításra, olvasható a hajótársaság honlapján.

A konténerszállító útja

A HMM Alegricas-t Dél-Koreában tették vízre, majd üresen Csingtaóba hajózott, ahol megrakták, és onnan indult első útjára 4560 konténerrel – vegyianyagokkal, elektronikai cikkekkel és nem romló élelmiszerekkel a dél-koreai Puszanba ment.

A konténerhajó Facebook oldalán olvashatjuk, a HMM végcélja a Szuezi-csatornán keresztül Rotterdam lesz. Ahová május 24-re érkezik meg. De később Hamburgba, Antwerpenbe és Londonba is szállít rakományt.

Szerző: Polgár Ágnes

Forrás: Járműipar és HMM21 

Kép: HMM Facebook

Pin It on Pinterest

Shares
Share This