Korábban ITT írtunk a világ új legnagyobb konténerszállító hajó, az HMM Algericas-ról. A gigantikus teherhajó június 3-án 14:00-kor kötött ki az Amaliahavenben lévő Rotterdam World Gatewaynél, hogy letegye szállítmányait. Mintegy 4560 konténerrel – vegyianyagokkal, elektronikai cikkekkel és nem romló élelmiszerekkel megpakolva.

A konténerszállító hajó első útja

Facebook oldalán olvashatjuk, a HMM később Hamburgba, Antwerpenbe és Londonba is szállít rakományt.

Rotterdami kikötő nyilatkozatában üdvözölte a hajót az első útjakor: – Szívélyesen üdvözöljük a HMM Algicerast Rotterdam kikötőjében – mondta Allard Castelein, a kikötő vezérigazgatója.

Tekintettel a 20 méteres mélységére, Európa legnagyobb konténerszállító kikötője kitűnő kondícióval rendelkezik ezeknek a nagyon nagy hajóknak a fogadására – folytatta – ez Rotterdam kikötőjét jó helyzetben tartja a konténerszállítás növelésében.”

A maximális kapacitásnál a hajó valamivel több rakományt: 23 964 TEU-t szállít, mint elődje, most már a világ második legnagyobb konténerszállító hajója a MSC Gülsün, aminek legnehezebb rakománya 23 756 TEU volt.

A koreai hajó építését április 24-én fejezték be a Daewoo Shipping & Marine Engineering Okpo hajógyárában. Mintegy 400 méter hosszú és 61 méter széles. A hajótársaság honlapján olvasható: ha tele van, akkor 24 ezer konténer fél el rajta, amik egymás mellé a földre lerakva 150 kilométert tennének ki.

Rotterdamba a jantiai kínai kikötőből indult, ahol megkezdte útját, és június 6-án indul Hamburgba. Ez az első a HMM által megrendelt 12 megapixeles hajóflotta közül.

Szerző: Polgár Ágnes
Forrás: Porttechnology

Kép: MTI

Pin It on Pinterest

Shares
Share This