A Formula 1 rajongóinak jó hír, hogy még ha négy hónap késéssel is, de végre indul a Forma-1 szezon. A versenyszéria két Osztrák Nagydíjjal Spielbergben kezdődik, majd hazánkban folytatódik. Mindkét helyszínen a luxusautóházak helyett mobilváros áll a csapatok, a média és a vendégek részére. 

Ahogyan korábban ITT írtuk, a járványhelyzet a Forma 1 világát is jelentősen átszabta. Az Osztrák Nagydíj helyszíne Spielberg már rengeteg izgalmas pillanatot adott a Formula 1-nek, de először idén mondhatják magukénak a szezonnyitást. Nem véletlen, hogy a koronavírusra való tekintettel a lehető legkörültekintőbben, legbiztonságosabban igyekeznek szervezni az eseményt. Ehhez egy nyolcvan oldalban megírt biztonsági koncepciót követnek.

Már a kezdés sem egyszerű: minden csapat, összes tagjának már az indulás előtt át kellett esni a koronavírus teszten, amit ismételnek érkezéskor, továbbá öt naponta újra és újra, egészen a verseny végéig. Amennyiben bárki, olyan tünetet észlelne magán, ami a koronavírus gyanúját felkelti, akkor természetesen azonnal, soron kívüli tesztnek kell alávetnie magát.

Ma szabadedzésekkel kezdenek, ám 2020. Június 5-én vasárnap még ha, az eddigiektől markánsan eltérően, mint eddig megszoktuk, de végül indul a futam:

Buborékokban, elszeparáltan

A koronavírus miatt felállított tervezett megszabja azt is, hogy minden versenyistálló kizárólag csak a saját buborékjában mozoghat, egyáltalán nem megengdett az átjárás más csapatokhoz. És még a gárdákon belüli kapcsolattartást is a lehető legkisebbre szükséges csökkenteni: mindegyik nagy „buborékban” számos „albuborék” található a feladattípusok szerint.

A pilóták jóformán senkivel sem érintkezhetnek, még a saját csapatukon belül sem. Rájuk kell a legjobban vigyázni!

Istállóként összesen nyolcvan-nyolcvan alkalmazott vehet részt a pályán, a létszámszűkítés leginkább a média, PR és marketing feladatokat végzőket érintette, a kommunikáció nagyrésze online történik, hogy minél kevesebben legyenek, minél jobban tartható legyen az elszeparálódás.

Maszkban mindenki

A legtöbb fejtörést okozó probléma, előre láthatólag az autószerelő és technikai munkatársak elszeparálása lesz a versenyautók felkészítése, a javítások, motorcsere és kerékcsere során. Mert a betartandó távolságtartás és a maszk viselése nehezíti a csapat munkáját.

– Maszkot kell viselnie mindenkinek. Kizárják a nézőket, a média munkatársait, a kiindulási bokszokban nem lehetnek interjúk, a bírók nem a megszokott helyükről követhetik a futamot, nem lesz díjkiosztó ünnepség sem, a pezsgőtől is el kell tekinteni, mert minden túl kockázatos. Kár, de nincs más út – hangsúlyozta a Red Bull Motorsport koordinátora Dr. Helmut Marko.

Láthatóan, a koronavírus miatt kialakított biztonsági előírások mindenki számára bonyolulttá teszi a pályán és a pályán történő munkát. De tényleg nincs más út.

Dietrich Mateschitz a Red Bull alapítója a következőképpen foglamazott: – Vállaljuk ezt az Forma-1 történetében egyedülálló kihívást, és mindkét hétvégét nagyon várjuk. A világ minden pontján Spielbergre figyelnek majd az emberek, ahol reményeim szerint nemcsak két izgalmas futamot láthatnak majd az emberek, hanem visszakapnak valamit a régi életükből.

Konténerházak

A paddocknak, a Forma-1 pálya belső zárt részét nevezzük, ott táboroznak a csapatok. Itt helyezik el a kamionokat és a motorhome-okat is. Ám idén Spielbergben a jól megszokott motorhome-okat az F1-es paddockban konténerházakkal helyettesítik. A konténerházak bejáratát egy kis asztallal, napernyővel és négy székkel tették otthonosabbá a szervezők. Míg egy-egy konténerház oldalát a pilóták fotóival tették emberközelibbé.

Júlisuban Mogyoródon is konténerházak adnak majd otthont az istállóknak. Az osztrák tapasztalatok az új szálláshellyel kapcsolatban rengeteg ötletet adhatnak a magyar kivitelezőknek, szervezőknek még addig is. Mi is kíváncsiak várjuk, hogyan válik be az új korszerű, acélmegoldás?

 Versenyidőpontok

Tekintettel a járvány bizonytalan helyzetére, eddig csak a szezon első nyolc versenyét erősítették meg:

Július 5.: Ausztria (Spielberg)
Július 12.: Ausztria (Spielberg)
Július 19.: Magyarország (Budapest)
Augusztus 2.: Nagy-Britannia (Silverstone)
Augusztus 9.: Nagy-Britannia (Silverstone)
Augusztus 16.: Spanyolország (Barcelona)
Augusztus 30 .: Belgium (Spa-Francorchamps)
Szeptember 06.: Olaszország (Monza)

Források: ZFD, Redbull

Kép: Imago, Kleinezeitung

Szerző: Polgár Ágnes

Pin It on Pinterest

Shares
Share This