A magyar nyelv szépsége, hogy egy-egy szavunk annyi mindent kifejezhet. Akkor is, ha az a szó, egy idegen nyelvből átvett kifejezés. A platform szónak legalább harminc féle jelentése van, ha nem több. A konténergyártásban is meg van a maga szerepe. 

A platform kifejezés szófaját tekintve főnév. Eredete szerint az angol platform, jelentése emelvény, fennsík, továbbá a francia plateforme, platte fourme, jelentése sík forma avagy a plateau, jelentése fennsík, plató+ forme szóöszetételből ered.

Platform legalább harmincszor

A platform elsődleges jelentése egy olyan vízszintes terület egy lejtős domb- vagy hegyoldalon, kertben, amely növénytermesztésre alkalmas; lépcsőzetesen kialakított több sík terület egyike; mondhatjuk terasznak is. Gondoljunk azokra a hegyoldalak platformjaira Kínában, ahol rizst termesztenek, vagy azokra a domboldalon kialakított platformokra, ahol gyümölcsfákat ültetnek.

De platformnak nevezzük az emelvény, dobogó és pódiumot is a színházakban, előadótermekben, vagy egy szabadtéri rendezvényhelyszínen, ahol valamilyen zenés darabot, bűvésztrükköt, táncelőadást vagy másféle színházi művet láthatunk.

Ugyanakkor platformnak nevezzük a vágányt és peront is a vasúti környezetben. És az informatikában sem idegen ez a kifejezés: az operációs rendszerekkel összefüggõ, számítógép környezetet, mint például az UNIX, Windows, Macintosh és a többi is jelenti.

A platform szavunkat a politikából is ismerhetjük. Valamilyen párt vagy szervezet egységes követelményeinek, álláspontjának kinyilvánítása, programja is a szó jelentésébe tartozik. Hovatovább a különféle tudományok alapelveire is mondjuk, hogy platform.

Továbbá platformnak hívjuk a hídpadlózatot, a lövegtalpazatot, az erkélyszerű, fedetlen vagy oszlopos tetővel fedett helyeket, teraszokat és az online kommunikációs felületeket úgymint a weboldalakat, a közösségi oldalakat, a híroldalakat, az online női és férfi magazinokat, a webáruházakat is, az olajiparban a az olajkitermelő tengeri létesítményeket is, na meg a lóistállókat.

Konténerizáció

A platform szó jelentése közé soroljuk még a kocsielőtereket, hajófedélzeteket is, és a különféle rakfelületeket, mint például a konténerplatformokat.  Az úgynevezett Flat rack konténer oldalelemek nélküli konténert jelentenek, amely a felfelé és oldalt túlméretezett áruk, az úgynevezett „outgauge” áruk szállítására alkalmasak. Létezik olyan típus is, amely semerre nem nyúlik felfelé, egyszerűen csak egy raklap, ami úgy néz ki, mint egy konténer alja. Mi is gyártunk konténerplatformot, ahogyan a képen is látszik.

Kép: Konténertechnika saját tulajdona

Szerző: Polgár Ágnes

Pin It on Pinterest

Shares
Share This