Az életre veszélyes hulladékoknak a megsemmisítése speciális megoldást igényelnek. A jogszabályok szerint veszélyes hulladéknak az a hulladékanyag minősül, ami robbanásveszélyes, oxidáló, tűzveszélyes, irritáló, toxikus, rákkeltő, maró, fertőző, reprodukciót károsító, mutagén, mérgező gázokat fejlesztő, vagy érzékenységet okozó tulajdonsággal rendelkezik.

Ilyenek lehetnek a különféle károsító anyago(ka)t tartalmazó építőipari törmelékek, a különféle gyógyszerészeti, kozmetikai termékek gyártása során keletkező mérgező hulladékok. Avagy a növénytermesztés és állattenyésztés során keletkezett hulladékok és a többi. Elszállításukig, a tárolásuk is speciális megoldást kívánnak. Nem mindegy hogyan és miben tároljuk a veszélyes hulladékot.

DDT, a rovarméreg

A veszélyes hulladékok közé tartozik például a DDT, azaz a diklór-difenil-triklóretán nagy hatású rovarméreg is. Ami az élő szervezetben felhalmozódhat, és károsíthatja az emberi és állati szervezetet, és a környezetünket. Magyarországon a felhasználását az 1960-as évek végén betiltották, ám a Föld számos pontján még jócskán található belőle. Például a Pápua Új-Guineában is.

Elsőként – 1874-ben – Othmar Zeidler hozta létre a diklór-difenil-triklóretán (rövidítve DDT) névre hallgató vegyületet. Rovarölő tulajdonságát 1934-ben Paul Hermann Müller fedezte fel, s 1948-ban orvosi Nobel-díjat kapott érte. Akkor még nem sejtették, hogy ránk emberekre is veszélyes lehet. A vegyületet a második világháborúban a tífuszt, a pestist, a maláriát és sárgalázat terjesztő tetvek, bolhák és szúnyogok ellen használták.

Hazánkban a felhasználását már az 1960-as évek végén betiltották: Hungária Matador, Nikerol, Holló, Burgol, Duolit és Permit néven gyártották és forgalmazták.

Hiába vannak messze tőlünk

A Föld számos pontján ma is található még a DDT-ből. Például Pápua Új-Guinea-ban, ahol a halálozás egyik fő oka ma is a malária, a népesség 94% -ánál magas a fertőzés kockázata.

A DDT rovarirtószer egykor népszerű módszer volt ott is, a maláriát terjesztő szúnyogok és más kártevők elleni védekezésre, és széles körben alkalmazták az egészségügyi, mezőgazdasági és ipari szektorban is.

Joshua Sam, aki gyűjti a veszélyes hulladékot
Konténerbe zárva, hajóra várva

Hiába nyilvánították veszélyesnek, és tiltották be sok országban a Stockholmi Egyezmény értelmében, Pápua Új Gineában még ma is jócskán található DDT-és maradvány. Az erdők mélyén, elhagyott helyeken, ahol veszélyt jelent mind az emberi egészségre, mind a környezetre. Mindarra is, amit akár ide Európába importálnak- Például a kávé, a banán, a kókusz, ahogy a kókuszolaj is vagy éppen a narancs.

A Pápua Új Ginea, Kelet-Új-Britannia tartományában élő Joshua Wowo tíz éve találta az első fennmaradt DDT-t, azóta mintegy 1400 zsáknyit talált. 2006 óta összesen négy alkalommal zárta le a konténert, és mai napig arra vár, hogy a megfelelő szervek hajóra pakolják és elszállítsák a mérgező DDT zsákokat, dobozokat és egyéb származékokat.

Szerző: Polgár Ágnes

Kép: Photos: Joshua Sam/Secretariat of the Pacific Regional Environment Programme.

Forrás: https://www.unenvironment.org/

Pin It on Pinterest

Shares
Share This