A könyv érték, vigyázni kell arra, hogyan tároljuk, forgatjuk a különféle köteteket, hogy minél tovább és minél többen a hasznunkra váljon. Egy könyvtár, ami konténerben van, megfelelő helyet biztosít, ugyanakkor mobilitásának köszönhetően bárhová eljuthat. Debrecenben egy fehér konténerkönyvtár áll, egészen pontosan jár, az olvasók szolgálatában. 

Márciusban indult volna, de a járvány közbeszólt a terveknek, így most nyitotta meg Debrecenben a Méliusz mobil konténerkönyvtár a működését. A különféle könyvek, folyóiratok, digitális tartalmak mellett közösségépítő foglalkozásokkal várja a helyieket.

Méliusz

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár 2013 januárjában jött létre a Hajdú-Bihar megyei könyvtár és a Debreceni Városi Könyvtár összevonásával. Névadója Méliusz Juhász Péter református püspök, egyháztudós, író, botanikus, a magyarországi reformáció legeredetibb és legnagyobb, legszélesebb hatású vezéregyénisége.

A könyvtár kettős feladatot tölt be: egyrészt a megye teljes területén szolgáltat – negyvenegy településen működteti a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert –, másrészt ellátja a várost. Debrecen polgárai a központi könyvtáron kívül tiz fiókintézményben és hat könyvtárponton keresztül vehetik igénybe szolgáltatásait. A Méliusz Könyvtár a megye és a város minden részén jelen van: közel az olvasóhoz. Illetve most már a konténerkönyvtár is nyitva áll a helyiek előtt.

Konténerkönyvtár a jövő

Kovács Béla Lóránt a könyvtár igazgatója elmondta a Dehir-nek: — konténerkönyvtár nem egy pót-, nem egy többlet könyvtár, hanem valójában ez egy új, egy többletszolgáltatás ami Európában, és a világban innovációnak számít, és megállja a helyét Kínától-Olaszországig az embereket, a szakmát az, hogy Debrecenben mit alkottak

A konténerkönyvtár az Ady parkban kezdte meg működését. Az itt megtartott első foglalkozáson a gyerekek megalkothatták saját kis cserepes virágukat. A tematikus konténerkönyvtár változó könyvkínálattal, eseményekre települ ki, és napokig ugyanott marad.

A felszereltséget tekintve

A fehér konténerkönyvtár a legmodernebb technológiával készült. Felszereltségét tekintve árammal, légkondícióval, teraszán napfénytetővel, tetején kamerákkal ellátott. A konténer olyan mobil tér, amely átalakítható helyi kiállításra és rendezvényre is.

A konténerkönyvtár kialakítása Andó Anett belsőépítész munkája, aki az ünnepélyes átadón mondta el a legfontosabb tudnivalókat a belső kialakításról: – A frontális homlokzat üvegből van, ezáltal a külső és a belső tér egységet alkot. – Belül egy többfunkciós teret alakítottunk ki beülőfülkével, számítógépes szolgáltatásokkal és tárolóelemekkel, így arra is alkalmas, hogy különböző workshopokat, előadásokat is fogadjon.

Szerző: Polgár Ágnes

Kép: Haon

Pin It on Pinterest

Shares
Share This