Ahogyan más autógyártó cégeknek is le kellett több gyárát is állítania, különböző időszakokra a koronavírus miatt, úgy a Volkswagennek is. Viszont a koronavírus terjedése nem állt meg, így a Volkswagen úgy vélte, a szabadságolások végével jobban járnak, ha letesztelik az összes dolgozójukat a németországi telephelyükön. Tíz konténerben napi 2400 tesztet végeznek. 

A Volkswagen már márciusban beszállt az orvostechnikai műszerek gyártásába, mert a világ legnagyobb autógyártójaként felelősséget érzett a konszern a koronavírus elleni küzdelemben.

Első körben lélegeztető gépekhez gyártott alkatrészeket 3D nyomtatással mindenütt ahol az autógyártással leálltak. Mintegy 125 darab nagy teljesítményű 3D nyomtatót állítottak sorra. A Volkswagen ezen kívül arcvédő maszkokkal is segítette az egészségügyet.

Áprilisban a Volkswagen értékesítésért felelős igazgatósági tagja Jürgen Stackmann áprilisban még úgy fogalmazott: – Meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, amely teljesen nem tűnik el, a termelési szünet azonban nem tarthat tovább, mint a nyár kezdete, a társadalom és a gazdaság ugyanis nem tartana ki.

Tíz konténerben

Most a nyaralások utáni időben a vállat jobbnak látja, ha bebiztosítja magát. Éppen ezért tíz speciálisan kialakított konténerben ad lehetőséget a vállalat a tesztelésre. Az első három konténert Wolfsburgban, Emdenben és Braunschweigben állította fel a tesztelésre a 31. héten a vállalat. Majd Kasselben, Salzgitterben, Hannoverben és Sachsenben tesztelik a dolgozókat. Ehhez egyébként a wolfsburgi klinika segítségét kérte a vállalat A tíz konténerben napi 2400 tesztet tudnak végezni, a jelentkezők 24 órán belül értesülnek arról, hogy negatív vagy pozitív-e az eredmény.

Fontos tudni, a tesztre nem kötelez senkit a Volkswagen, a részvétel önkéntes. A Volkswagen csak felajánlja munkavállalóinak a teszt elvégzését.

– A Volkswagen számára kollégáink egészségének védelme továbbra is a legfontosabb prioritás. Egy lehetséges második koronahullám esetén azt akarjuk, hogy a lehető legjobban felkészüljenek erre a tesztelési képességre – mondta a Gunnar Kilian, az emberi erőforrások igazgatóságának tagja. Majd folytatta: – A cél a fertőzés eseteinek korai felismerése és a szisztematikus megakadályozása a vírus továbbterjedésének. Ez alapvető fontosságú a munkaerő egészségének védelme és az újabb lezárás veszélyének elkerülése érdekében – olvasható a vállalat oldalán.

Szerző: Polgár Ágnes
Források: Autószektor, Volkswagen
Kép: Volkswagen

Pin It on Pinterest

Shares
Share This