Tény, hogy egy kert önmagától nem lesz szép. Állandó munkát, gondozást, törődést igényel. A munka viszont hulladékkal jár. Fontos, hogy a zöldhulladékot mindig gondosan kezeljük.

De mi is az a zöldhulladék, mi számít bele és mi nem? Zöldhulladéknak számít a nyírt fű, fanyesedék, ágnyesedék, bokornyesedék, farönk, tuskó, ág, gally, lomb, cserje, bokor, falevél, de még a faforgács és a fűrészpor is, a gyom, illetve komposztálható zöldek. Amiket nem dobhatunk az általános szemétbe, az ételmaradékok és egyéb háztartási hulladékok közé. A zöldhulladékok elszállítása is speciális megoldást igényel. Amin spórolhatunk, ha a fenntarthatóság és a konténerek együttes megoldását választjuk.

Mindenkori kertrendezés

Nagyjából rend tudd maradni, ha egyszer átnézzük az összes fát, bokrot, virágágyást és a kiskertünket, hogy összegyűjtsük a letört faágakat, levágjuk a túlburjánzott csipkebogyó bokrot, orgonát, tujákat. Összeszedjük a leszáradt virágokat, zöldeket. Igen, igen kert méretétől függően ez beláthatatlanul sok munkának tűnik.

Gondot okozhat a sok zöldhulladék is egyszerre. Éppen ezért az avart megpróbálhatjuk külön kezelni. A leveleket inkább egy komposztdobozban komposztálni, vagy mulcsként használni: télire letakarni a levelekkel a talajt a virágágyásokon, a veteményesben.

Ha túl sok a levél, akkor ideiglenesen tárolhatjuk egy halomban vagy egy nagy tartályban is, míg nincs időnk vagy lehetőségünk betenni az udvari hulladékgyűjtőbe, mint például egy Kaloda konténer, ami ízléses megoldást nyújthat a legszebb kertben is.

Fenntarthatóság és a konténerek együttese

A lehullott levelek összeszedése és hulladékként való kezelése helyett kitűnő alternatíva lehet a levelek egy részét vagy egészét felhasználjuk a kertünk mulcsozásához.

A levelek visszafordítása a talajába költséghatékony és természetes mód a kert gazdagítására, természetes trágyázására, valamint az őszi növények és zöldségek hidegtől való megvédésére és a gaz terjedésének visszaszorítására. A fenntarthatóságot erősíti az is, hogy a mulcsként használt levelek egészséges élőhelyet biztosítanak a hasznos rovarok számára a téli hideg túléléshez.

Az így megspórolt zöldhulladék a saját pénztárcánkon is könnyít, kevesebb avar elszállításáért kell külön fizetnünk. Így lesz a fenntarthatóság és a konténereknek együttes haszna ősszel.

Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Unsplash

Pin It on Pinterest

Shares
Share This