A mi gyárunk konténereket gyárt. Úgynevezett láncos és multiliftes konténerek különféle változatait. A láncos konténereket a hétköznapokban gyakran halljuk sittes konténer néven említeni. Ami nem csoda, mert a láncos konténerhasználat egyik legelterjedtebb területe a sitt, avagy építési törmelékek tárolása és szállítása. Az informatika világában a konténereket szintén tárolásra használják. Csak éppen a különféle hulladékok és nehéz tárgyak tárolása és szállítása helyett, információt tárolnak. Az más kérdés, hogy digitális hulladékból is bőven akad. 

De milyen információt tárolnak az IT konténerek? A megfelelő, helytakarékos csomagolás nemcsak utazáskor vagy költözéskor fontos, az informatikában is előnnyel jár. A konténerbe csomagolt alkalmazások minden eddiginél hatékonyabb működést tesznek lehetővé a vállalati adatközpontokban, ráadásul nagyobb biztonságot is garantálnak, ezért egyre nagyobb érdeklődés övezi a technológiát.

Ez a konténer, nem az a konténer

A konténer megnevezés angolul, container számos dolgot jelenthet. Sokkal több tárolóeszközt, amikre nekünk magyarul számtalan más kifejezésünk van. Angolul konténer lehetnek a nagy virágcserepek, a veteményes ládák, az óriás kaspók. Az élelmiszert tároló dobozok, amiket például a száraztészta, a liszt, a cukor, a különféle magvak, hüvelyesek és kekszek tárolására használunk, vagy amikben a hűtőben tároljuk a szalámikat, sajtokat, vagy lefagyasztjuk a zöldségeket. És konténer lehet az uzsonnás doboz is. És még a bonbonok, csokoládék és cukorkák dobozai is.

Konténerházaknak hívjuk mi magyarok is, a konténerek alapjait szolgáló acélból készült épületeket is. Készülhetnek így lakások, irodák, óvodák, kórházak, gyárcsarnokok vagy raktárépületek is.

És konténernek nevezik angolul azokat az informatikai megoldásokat is, amelyek kiszolgálják az egyre növekvő digitális igényeit a cégeknek, a különféle intézményeknek.

Adatcsomagolás konténerekbe

A konténertechnológia lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy elkülönített konténerekbe csomagolt alkalmazásokat futtassanak, ami több területen is megkönnyíti a szervezetek, illetve alkalmazottaik munkáját. Hatékonyabbá teszi például a működést azt adatközpontokban, felgyorsítja a fejlesztést, és támogatja a DevOps folyamatokat, a szoftverfejlesztők és a szoftvereket üzemeltetők szoros együttműködésén alapuló gyakorlatot.

A konténertechnológia segítségével egyetlen fájlrendszerbe csomagolható minden elem, ami az adott szoftver futtatásához szükséges, a kódtól kezdve a futtatókörnyezeten át a rendszereszközökig és -könyvtárakig. Ezáltal a konténerbe csomagolt alkalmazás minden környezetben azonos módon használható házon belül vagy a felhőben.

Az eszköz számos hasznos funkciót kínál az informatikai szakemberek és felhasználók számára, amelyek többek között a rosszindulatú támadásokkal járó kockázatokat is csökkentik.

A megoldás lehetőséget nyújt továbbá arra, hogy a felhasználók biztonságos kapcsolaton keresztül, mobil böngészőből érjék el a vállalat intranetfelületét és egyéb webes alkalmazásait, ami szintén nagyobb biztonságot garantál a céges erőforrások és információk számára.

Informatika és a konténer párhuzama

De hogy jön össze az informatika és a konténer világa? Úgy, hogy jelentős probléma a kiberbiztonság: a támadások a személyes adatok megszerzését célozzák, különösen az egészségügyi és a pénzügyi szektorban, írta a Computerworld két évvel ezelőtti számában.

Kiemeli: a hálózatra kötött eszközök is mind veszélyben lehetnek megfelelő intézkedések hiányában. Ezért a Rittal és partnerei olyan peremhálózati IT-megoldásokat szállítanak, amelyek nagy megbízhatósággal védik az IT-eszközöket a jogosulatlan hozzáféréstől.

A Magazin beszámol, hogy az edge adatközpontokat akár terembe, akár konténerbe lehet telepíteni. A városi szolgáltatások (infrastruktúra, közszolgáltatások, egészségügy) fokozott adatigénye biztonságos, valós idejű és gyors adatfeldolgozást követel meg. Ezért a nagy rendelkezésre állás és a minimális késleltetés miatt az adatközpontokat a felhasználás helyéhez lehető legközelebb kell telepíteni.

A képen látható Edge konténer a denveri EdgeMicro projekt konténere. A hatrekeszes mikro adatközpontot, amely 48 kW teljesítményű informatikai kapacitást támogat, és gyárilag felépíthető. Minden EdgeMicro ház biometrikus biztonsággal, redundáns energiával, hűtéssel és tűzgátlással rendelkezik.

Ez is egy konténer. Nem láncos és nem multiliftes konténer. Más, mint amit mi gyártunk, de sosem tudhatjuk mit hoz a jövő!

Forrás: ITT és ITT és ITT és ITT

Szerző: Polgár Ágnes

Kép: Datacenterfrontiner.hu

Pin It on Pinterest

Shares
Share This