A Mindenszentek és a Halottak napja minden évben nagy forgalmat jelent, az év többi részében inkább csendesnek, nyugodt helyszínnek mondható temetőkben. A településeknek gyakran gondot is okoz a felhalmozódott szemét elszállítása. A temetőkben egyre több láncos konténert láthatunk. 

Nem pont ezen a két naptári napon, hanem október közepétől egészen november közepéig többen és akár többször is látogatjuk eltávozott szeretteink nyughelyeit. Ilyenkor rendbe rakjuk a sírhely környékét, gyomlálunk, összeszedjük a lehullott őszi faleveleket, letört ágakat és gallyakat, az elszáradt nyári virágok helyett, új őszi virágokat ültetünk, állítunk vázákba. Kicseréljük a viharlámpákban a mécseseket.

Időt töltünk, beszélgetünk, beszámolunk akár hangosan is az eltávozott szerettünknek mindarról, ami az utolsó temetői látogatásunk óta történt. Így gyászolunk, így nyugszunk meg, így érezzük közelebb magunkhoz az elhunytat. Ez az idő a békességé, az elmélkedésé és a visszaemlékezésé.

Láncos konténer a temetőkben

A sírhelyek csinosítása szeméttel jár, amit általában ott hagyunk zsákokban vagy összehordva a kijelölt kupacok egyikén, esetleg a kiállított konténerekbe helyezzük őket. A temetőkben a legtöbbször úgynevezett hátul nyitott 4 m³-es láncos konténerek állnak rendelkezésre a szemétgyűjtésére. De ennél, – ahogy a képen látjuk – találhatunk akár nagyobb hat köbméteres és más kialakítású konténert, és akár fedett konténert is. Gyakran a kisebb konténerek már nem elegek, így a településvezetők – a sírkert befogadóképességétől függően – akár két-három konténert is kihelyezhet.

A hátul nyitható megoldás a szemét kiöntésében segít a hulladékszállítóknak. Mégis fontos, hogyan helyezzük bele a szemetet, látogatóként érdemes elolvasni a kirakott hirdetményeket, főleg a szelektív gyűjtés, a komposztálás vagy más válogatás miatt.

Növénytelepítés a sír körül

Említettük, hogy a sírkertekben az emlékezés mellett a munkálkodás gyógyító hatású. A virágok gondozása az emlékek egyik legszebb megbecsülése. A temető a kegyelet virágainak kertje. Lényeges a növény szerepe, a síremléken kívül ez teszi egyénivé a hantot. Egy-egy temető a nagy lomb- és virágtömegével a település zöldfelületi rendszerének is fontos része, tisztítja és szűri a levegőt, de emellett a jól megtervezett temető esztétikai értéke is jelentős. Egy szépen rendben tartott temetőben könnyebb szívvel sétálunk végig.

A temetési helyen csak olyan növény ültethető, amelynek fejlődése során a gyökérzete a szomszédos temetési helyek és a sírhelysorok közötti utak vagy más temetői létesítmény állapotát, állagát nem veszélyeztetik, és növekedése során a temetési hely alapterületét nem haladja meg.

Gyakori a betonszegéllyel körülvett sírhant, amelynek közepét virágfölddel tölthetjük fel. Az beültethető növények kiválasztásánál ügyelnünk kell arra, hogy a sír mikroklímája eltérő a környezetétől. A viszonylag kis térfogatú talaj gyorsan kiszárad, a nap pedig általában folyamatosan süti, égetheti. Így inkább fényigényes, szárazságtűrő fajokkal érdemes beültetni a sírt.

A bársonyvirágtól a krizantémig

Szépen pompázik a bársonyvirág, határozottan díszlik és gyorsan szaporodik a kövirózsa, a varjúháj. Kisebb örökzöldek, például cukorsüveg fenyő, hamis ciprusok is jól mutatnak. Ezek árnyékában szépen elszaporodik a borostyán, amely mindig a gondozottság érzetét kelti, és sajátos hangulatot áraszt. Ugyanígy jótékonyan takar a borókák közül a kúszóboróka, ami romantikus, meghitt hangulatot kölcsönöz.

Ha folyamatosan gondozni tudjuk a sírt, akkor az egynyári színes virágok folyamatos szezonális cseréjével is próbálkozhatunk. Például tavasszal indíthatunk árvácskával, majd jöhet a gubóvirág, a paprikavirág, a bársonyvirág. Ősszel hagyományosan a krizantém a jellemző növény, amely októberben, novemberben virágzik.

Vigyázat, a fagyok gyorsan kárt tesznek a virágokban! Nincs lehangolóbb látvány a megbarnult, összefonnyadt virágfejeknél. Ilyenkor érdemes a sírokat felkészíteni a télre. Legjobb megoldás, ha tavaszig fenyőágakkal borítjuk be, amelyet csak tavasszal távolítunk el. A temetőkben a láncos konténer valamelyikébe akkor ki is dobhatjuk a kiszáradt fenyőágakat.

A sírtkert üzemeltetőknek fontos információ: a temetőkbe használt konténer vásárlásnál a régi, használt konténereket beszámítjuk az új konténerek árába! További információ: ITT

Forrás: ITT
Kép (csak illusztráció, nem a Konténertechnika gyártmánya):Bicske blog

Szerző: Polgár Ágnes

Saját gyártású láncos konténereink:

Pin It on Pinterest

Shares
Share This