A konténer nem játék. Eszköz. Többnyire ilyen-olyan hulladék, építési törmelék rövid vagy inkább hosszú idejű tárolására, és szállítására. Gondoljunk arra egy -egy építkezés, felújítás akár hónapokig is eltarthat. A konténerekben tárolt hulladék nem feltétlenül veszélyes, pláne nem mérgező. De egy éles törmelékdarabbal például megsérthetjük, megvághatjuk magunkat. Tehát a konténer, leginkább a benne tároltak miatt nem játék. Nem véletlenül készülnek kemény acélból. Ám kivételek mindig vannak. Olykor a konténer is lehet játék.

Vannak kivételek

Persze kivételek mindig vannak. Ebben is. Egy konténer ritkán igenis lehet játék. Mi is hoztunk rá korábban példát. Lehet kapni konténer témájú Legót. Erről ITT írtunk. És fotónk is van arról, hogy a gyerekek a konténereket használhatják mászókának is akár. Mert a tetejéről sokkal jobban lehet látni, például az Öreg-tavat Tatán. Posztoltuk is egy ilyen képet a @kontenertechnika Instagram és Facebook oldalunkon.

Élethű láncos konténer kicsiknek

Ha ennyivel viszont nem elégszünk meg, akkor lehet akár saját láncos konténerünk, sőt távirányíthatós konténerszállító teherautónk is!

A gyerekek manapság már nem csak szimpla kukásautóval játszhatnak, hanem konténeres autókkal is, mint például a konténerszállító teherautó. A Regio játékával a boldog konténertulajdonos saját újrahasznosító hálózatot hozhat létre, ahonnan összeszedi a hulladékot. A távirányítós konténerszállító teherautó 1:16-os méretarányú modelljének segítségével könnyedén a szemétgyűjtő telepre tudja szállítani a háztartási hulladékokat. Ez persze lehet anya hajgumija, apa csavarhúzója, a hugi apró babája is. Sőt szelektíven is gyűjtheti a hulladékokat a játékos. Aki legalább hatéves, a gyártó ajánlása szerint. Felső korhatár szerintünk nincs, egy 100 éves is szívesen játszana vele.

Görgős konténer gyerekeknek

Másik kedvencünk a SIKU Volvo teherautó görgős konténerrel és daruval. A fémből és műanyagból készült teherautó, könnyedén képes nehéz tömegeket is magával vinni. Mint például a tévé távrirányítóját, egy pakli kártyát vagy pár maroknyi Legót. A teherautó platója megdönthető és a daru is a gyermek segítségére lehet, hogy fel tudja emelni a rakományt a szállítási felületre, illetve célba éréskor leemelni azt. Édesapáknak hasznos adat az is, hogy 1:87-hez a méretaránya a játéknak a SIKU Volvohoz képest.

Konténer mellett egyébként dömpert is találtunk, a SIKU Mercedes-Benz Zetros dömpere 1:50 méretarányosan, egy nagyobb méretű teherautó, amit könnyen lehet kiüríteni. A fémből és műanyagból készült autón a platót egy hidraulikus karral lehet felemelni. Korhatár beosorolást nem találtunk egyik játéknál sem, de szerintünk ezzel bárki játszana. Még kockáztatni is merünk: szerintünk ezek munkagépek még az autózni szerető lányoknak is bejön.

De, hogy tényleg ne maradjon ki az idősebb korosztály és a felnőttek se, nekik komolyabb konténer témájú játékot találtunk, mégpedig társasjáték formájában. Ugyan ebben nem láncos konténereket, nem is multiliftes konténereket –mint amilyeneket mi gyártunk – lehet mozgatni, hanem hajózási konténereket, de nagyon jó játékról van szó, így nekünk is tetszik. Ebben a játékban a gazdasági tervezés és a logisztika a lényeg.

Gyártsunk konténert – játékból!

Mi nem csodálkozunk azon, hogy a konténergyártás és a konténer-kereskedelem, nem csak nekünk izgalmas. Sőt, annyira érdekes lett másoknak, hogy játékot készítettek belőle. Franz-Benno Delonge, Thomas Ewert és Kevin Nesbitt tervezte a  Container: 10th Anniversary Jumbo Edition! névre keresztelt társasjátékot, ami viszonylag több gondolkodást igényel. A közepes nehézségű társas 3 – 5 játékosnak nyújt kikapcsolódást. Az egész estés, vagy hétvégére tartogatható játék menetideje átlagosan egy-másfél óra. A társast a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánlott játszani.

Container: 10th Anniversary Jumbo Edition! társasjátékban konténereket gyárthatunk és kereskedhetünk azokkal

A gazdasági szimulációs társasjáték először 2007-ben jelent meg. De kiadták újra 2017-ben és 2018-ban is. A játékosok feladata konténereket gyártani, eladni, leszállítani és gyűjteni. Vagyis még inkább visszatartani, nem eladni. A játék lényege, hogy átlássuk a gazdasági folyamatokat, értsük a kereslet-kínálat lényegét, a készpénzkezelést, a befektetés előnyét és hátrányát, vagyis megtanuljuk az erőforrásainkat hatékonyan felhasználni, akár tudjunk spekulálni is hajózási konténerekkel és a hajókkal is.

Magyarul sajnos nem, csak angolul és oroszul érhető el a játék. De a tarsasjatekok.com oldalon a segítségünkre lehetnek a beszerzésére. Ha felkeltette az érdeklődésünket a játék, itt megnézhetünk egy angol nyelvű bemutatót videót is róla:

Fotó: kpjatek.hu

Pin It on Pinterest

Shares
Share This