A hagyományos mezőgazdasági termelés folyamatosan kizsákmányolja a termőtalajt, ami visszatérő gondot jelent a gazdáknak. Óriási erőfeszítést igényel a termelés, a betakarítás és a frissen szedett zöldség-gyümölcs gyors szállítása és terítése a piacokon, az áruházak polcain. A Vertical Field új hordozható konténergazdaságai fenntarthatóbbá tehetik a termesztést. 

Az izraeli Vertical Field termőföld alapú, fedett függőleges gazdaságokat kivitelez épületek homlokzatain. A függőleges gazdaságok alternatívát kínálnak a hagyományos mezőgazdaság mellett. A talajalapú platformon több százféle növény termeszthető – peszticid, azaz növényvédő szer mentesen, bent vagy szabadban.

Talaj nélküli növénytermesztés

hidroponika vagy hidroponia a növénytermesztés azon módja, amely nem talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A talajt például perlit kavics vagy kőzetgyapot helyettesíti, amelyet a tápoldat könnyen átjárhat, vagy ha a talaj szilárdságának biztosítására nincs szükség, akkor a termesztés közvetlenül a tápoldatban is lehetséges.

Természetes körülmények között a csapadék a termőföld közvetítésével dúsul tápanyagokkal és jut el a gyökerekhez, de maga a talaj nem létszükséglet a növény fejlődése számára. Ha mesterségesen gondoskodunk a tápoldat megfelelő összetételéről és a gyökerekhez való eljuttatásáról, a termőföldre nincs szükség. Szinte bármely földben termő növény fejlődik hidroponikus körülmények között, de növényenként eltérő az alkalmazhatóság mértéke.

A talaj nélküli hidroponikus növénytermesztésnél a növények fejlődéséhez szükséges tápoldat fentről csepegtetéssel vagy alulról egy táptartályból juttathatjuk el a gyökerekhez. Így kialakítható az épületek homlokzatán függőleges erdő, a nappaliban élő zöld fal vagy növénnyel futtatott épületoszlopok is.

Homlokzaton sorakozó saláták

A Vertical Field honlapján olvasható: Termékeink nem csak megkönnyítik és elősegítik a fenntartható életet, és pozitív hatást gyakorolnak a környezetre, hanem könnyen használható, valódi alternatívát kínál a hagyományos mezőgazdaság számára. Városi gazdaságaink új értelmet adnak a „farm-to-table” kifejezésnek, mert az ember gyakorlatilag maga szedheti le a saját zöld élelmiszerét és gyógynövényeit.

Ideális alternatívát kínálnak a hagyományos mezőgazdaság mellett, különösen olyan városi környezetben, ahol kevés a hely. A Vertical Field élő fala akár 6-12 méteren is felhelyezhető. A hozzáépített technológia folyamatosan figyeli, öntözi és trágyázza a növényeket minden növekedési szakaszban. Az egészséges, jó minőségű gyümölcsök és zöldségek  ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag talajban fejlődnek.

A vertikális gazdálkodás a városokban energiatakarékos és helytakarékos gazdálkodási alternatíva a hagyományosan termesztett növények számára. A Vertical Field jóvoltából a várostervezőktől és építészektől az éttermekig, szupermarketekig, szállodákig bárki alkalmazhat függőleges gazdálkodást a frissen zöldelő zöldségekért, növényekért. Miközben a szemnek is látványos zöldfelületet adnak. Intelligens talajalapú függőleges gazdaságuk minden eddiginél hozzáférhetőbbé teszi a helyi, friss és egészséges termékeket.

Konténergazdaságok lokalizáltan

A Vertical Field szerint, az épületek homlokzatára telepített függőleges kertekhez hasonlóan a konténergazdaságok is a fenntarthatóságot növelik. Nem függnek az évszakoktól, egész évben lehet termelni, nincs nagy helyigényük, rövidül a termesztési időszak, kevesebb emberi munkaerőre van szükség, miközben a termeléssel járó hulladék is csökken.

A Vertical Field megtartja a hidroponikus, vertikális gazdaságok számos előnyét, ám konténerben a növényeket valódi talajba ültetik, mert szerintük így a gyümölcsök és zöldségek íze sokkal intenzívebb, amit kiegészítenek táp- és ásványi anyagokkal. A konténergazdaságok a fenntarthatóságot más irányból is biztosítják: a már szállításra kész zöldségeket elérhetőbb távolságban  gyorsabban, és kevesebb erőforrással lehet az értékesítési  és felhasználási helyszínhez eljuttatni. Vagyis a termelés és az élelmiszer elfogyasztása egy helyen történhet.

Forrás: ITT és ITT és ITT
Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Vertical Field

Pin It on Pinterest

Shares
Share This