Konténer méretű darabokból építkezni nem jelent újdonságot. Mi is gyártunk konténerépületeket, amiket tetszőlegesen akár össze  is lehet kapcsolni. A Living Building, az Élő Épület viszont teljesen más. A tízemeletes épületet picivel több, mint egy nap alatt húzták fel, és olyan csúcsminőségben, amit mi itt hazánkban jóformán el sem tudunk képzelni.

Legó és origami, mintha csak játszanának

A Living Building elnevezésű tízemeletes épületet Csangsában mintegy 28 óra és 45 perc alatt húzta fel a Broad Group nevű cég, a videóból úgy tűnik játszi könnyedséggel.

Persze a rekord gyorsaságú építkezést, egy tökélyre fejlesztett technológia és gyártási folyamat előzte meg. Az épület minden egyes darabja szabványos, hajózási konténerméretben készült el, mert a kész modulokat pont standard méretük miatt könnyű szállítani szárazföldön és vízen egyaránt.

A lényeg persze az elemeken van, aminek minden egyes darabja úgy és, aszerint lett gyártva, hogy később az hová kerül az épületbe és milyen funkciót tölt be. Folyosó lesz belőle, lépcsőház, nappali, mosdó, konyha vagy éppen a lift fut benne. Mindennek pontosan előre tervezett helye volt. A konnektornak, az erkélynek, a mosogatókiállásnak, a lámpatesteknek.

A cég szerint a rozsdamentes acélvázra épülő blokkok tízszer könnyebbek és százszor erősebbek a hagyományos épületeknél, és olyan fontos helyi szempontoknak is megfelelnek, mint a tájfunok és az erős földrengések túlélése. A Living Buildingben az élet olcsóbb: a konténer méretű blokkok 22 centis szigetelésnek és a többrétegű üvegablakoknak köszönhetően az energiaköltségek 80-90 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek. A konténerekből akár 200 emeletes felhőkarcoló is előállítható, és a moduláris tervezésnek köszönhetően hasonlóan könnyen szétszedhető, majd új helyre költöztethető egy konkrét háztömb.

A helyszínre szállított konténerméretű elemeket mintha csak legóznának egy nap alatt egymásra tették, amiket aztán gondosan széthajtogatták, mintha csak origamiznának. Amikor minden fal, kihajtogatott erkély, lift miegymás a helyén volt, akkor jöhetett az elektromos művek bekötni az áramot, a vízszolgáltató pedig bevezetni a vizet, és elsimítani az egyéb munkálatokat. De beszéljen helyettünk a videó:

Living Building challenge

A kínaiak végül ezzel az épülettel meg is felelhetnek az úgynevezett Living Building Challengenek, az épületet is Living Buildingnek nevezték el. A Living Building Challenge egy nemzetközi fenntartható épület-tanúsítási program, amelyet 2006-ban hozott létre a nonprofit International Living Future Institute. Ez a tanúsítvány alkalmazható mind új építésnél, mind felújításnál. 

A Living Building Challenge keretrendszeréhez egy hét szirmú virág ábráját használják. A kihívásnak akkor felel meg egy épület, ha a hét sziromból legalább három pontot teljesítenek.

A Living Building Challenge hét teljesítményterületből áll: helyszín, víz, energia, egészség és boldogság, anyagok használata, méltányosság és szépség. 

Hét szirom

A helyszínnél fontos például az épület elhelyezkedése, és az építkezésnek a közeli környezetre és a társadalomra gyakorolt ​​hatásai, mind az építés előtt, alatt és később az épület működése során.

A víz szirom szerint a tanúsított épületet úgy kell megtervezni, hogy csak a helyszínen elérhető vízmennyiséget használják. A vizet vegyszerek nélkül tisztítsák. A víz sziromot elért projektek gyakran alkalmaznak esővízgyűjtő tartályokat, szürkevizes vagy zárt rendszerű rendszereket, komposztálható WC-ket és más környezetkímélő technikákat a víz csökkentésére és újrafeldolgozására.

Az energia szirom, az energia csökkentésére és hatékonyságára összpontosít, azzal az előírással, hogy az épület évente a szükséges energia 105% -át a helyszínen állítsa elő. Célja, hogy a hálózatot, amelyhez az épület csatlakozik, a megújuló energiák felé terelje. 

Egészség és boldogság  szirom az egészségügyi problémák forrásának javítására összpontosít, mint például a beltéri levegő minősége, a termikus kényelem, a természethez való közelítés az ember egészségének és életminőségének javítása érdekében. A projektek gyakran úgynevezett biofil tervezést alkalmaznak, napfényt beengedő vezérelhető ablakokat és egyéb technikákat alkalmaznak ennek a sziromnak a eléréséhez. A Csangsa városában felépült épület kívülről nézve megfelelhet ennek. 

Az anyagok elnevezésű sziromnak az a célja, hogy az építőanyagok használata nyomon követhetőek legyen, kizárólag olyan anyagokat használjanak, ami nem szerepel az általuk felállított, egészségre káros, vagy a kitermelésük a természet rombolásával járó úgynevezett  Vörös Listán szereplő anyagokkal. 

Végül a Beauty, avagy a szépség szirom a projektcsapatok ösztönzésére összpontosít, hogy valódi és átgondolt erőfeszítéseket tegyenek a projekt szépítése érdekében. Bár a szépség nincs szubjektíven meghatározva a keretrendszerben, hangsúlyozzák, hogy az esztétikának célnak kell lennie azért, hogy inspirálja és felemelje a lakók, a látogatók és a szomszédok életét. Ami ebben a projektben jól láthatóan maradéktalanul benne van.

Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő, hogy szolgál ez az Élő Épület a benne lakóknak, de legfőképpen arra, mi mikor jutunk el oda, hogy hazánkban is egyre több élhető épület legyen.

Forrás: ITT és ITT és ITT és ITT

Szerző: Polgár Ágnes

Kép: Broad Group

Pin It on Pinterest

Shares
Share This