A legtöbbünknek a konténer szó hallatán a szemétszállító és a hajózási konténerek jutnak az eszébe. Ám ha figyelmesen körülnézünk akkor számtalan megoldást találhatunk még. A konténervilág színességét tükrözi az is, hogy egyre szélesebb területen használják fel az acélépítményeket. A kertészetekben is. A fenntarthatóságot könnyen biztosító módon. Vertikális gazdálkodás útján.

Ugyan a mi cégünk, a Konténertechnika láncos konténereket és multiliftes konténereket gyártunk, lakó jellegű épületkonténerek mellett, mégis kíváncsiak vagyunk arra, mennyi mindenre használhatóak még a különféle acélépítmények, milyen más megoldásokkal kivitelezhetők, mint ahogyan mi gyártunk. A hírek között egyre gyakrabban találkozunk azzal, hogy a kertészetekben a konténerre, nem mint szemétszállítási eszközre van kizárólag szükség, a lehullott avar, a metszett fák és bokrok ágainak és más zöld hulladék tárolására és elszállítására, hanem ellenkezőleg a növények termesztésére is.

Ugyan konténernek nevezik a különféle fa, műanyag, kő és más ültető eszközöket is, demizsonokat és ládákat, mi most egy egészen más megoldásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Olyan konténerekre, amelyekben étkezésre alkalmas növényt termesztenek fenntartható, jövőbe mutató módon: ültető közeg, azaz föld nélkül, mesterséges fénnyel világítva, helyben fogyasztásra.

Fóliakonténer a becsületes nevük a műanyag ültetőknek

A konténerfarmon a gyökerek a levegőben lógnak

A Chungui Lu a Nottingham Trent University professzor elgondolása szerint a különféle mikrozöldek, saláták a zárt konténereken belül, ultrahangos hidroponikus rendszerben növekednek. A növények gyökerei a maximális páratartalmú levegőben lógnak, és a tápanyagokkal telített oldatot köd formájában permetezik be.

Az első, kísérleti termesztést Lincolnshire grófságban, két konténerfarmon hozták létre, és ugyanitt terveznek berendezni két állandó vertikális farmot is.

Az új termesztési módszer valóban támogatná a fenntarthatóságot, hiszen a fogyasztókhoz közel, a szállítási távolságok és így annak költségeinek csökkentésével, jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagyva lenne képes gyorsan, friss és vegyszermentes táplálékot előállítani. Az eljárás érdekessége az is, hogy a konténerekben a termesztéshez szükséges energiát napelemekkel állítják elő. A konténeren belül ráadásul nem kell számolni a talajnak és a talajművelésnek a problémájával, valamint a szélsőséges időjárási tényezők és a kártevők káros hatásával sem.

Konténerkertészetek a nagyvilágban 

Az utóbbi két évben a Föld számos pontján álltak neki a vertikális gazdálkodásnak. Ennek egyik fő oka a világjárvány. A koronavírus terjedésével nem csak magunkat igyekeznénk elzárni, hanem azt is, amit megeszünk. A vertikális gazdálkodás előnyei megnyugtatónak tűnhetnek az emberek számára, különösen akkor, ha arra gondolunk mennyit utaznak azok az élelmiszerek, amiket elfogyasztunk. A konténerekben, a vertikális gazdálkodás kizárja a mezőgazdaság bizonytalanságát: kártevőket, napfényt, talajt, ráadásul a növények ellenőrizhetővé válnak a mesterséges intelligencia és a precíziós technológia révén.

A Grow Pod Solutions kulcsrakész konténerfarmokat gyárt. Teljesen szigetelt, élelmiszeripari szállítótartályt kínálnak, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy optimális, ellenőrzött környezetet biztosítson a kertészeti és mezőgazdasági termékek széles körének termesztéséhez minden környezetben és éghajlaton. Ígérik: a hidroponikus tartályok és a talajrendszerek kombinációjával lényegesen magasabb hozamot kaphatunk. Konténereikben termesztett gyönyörű salátáikról írásunk nyitóképén láthatják.

Vertikális gazdálkodás hazánkban is

Hazánk sem marad el a vertikális gazdálkodás kutatásától. Bár nem konténerekben dolgoznak. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport együttműködése is létrehozott egy függőleges farmot. A Tungsram budapesti telephelyén májusban épült meg a régió első, 150 négyzetméteres kutató és bemutató vertikális farmja. Itt szabályozott klimatikus körülmények között, azaz hidroponikus rendszerben a mikrozöldségeket és a babaleveleket kizárólag mesterséges, LED -es világítás alatt termesztik, napszaktól és időjárástól függetlenül. A területet két kisebb növekedési kamra egészíti ki, ahol a kutatási tevékenység történik, és a vállalat hasznosítja az itt elért eredményeket a kereskedelmi méretű gazdaságban.

A beltéri gazdálkodás az egyik legmegfelelőbb megoldás a szakértők szerint. Kép: Tungsram

Függőleges gazdálkodásban a növény csak azt kapja, ami a legjobb neki. A termesztés során sem peszticideket, sem genetikai módosítást nem használnak. A fény a beltéri gazdálkodás alfája és omegája; a LED technológia elterjedése forradalmat hozott az üvegházhatású gazdálkodásban, mivel lehetővé teszi a Naphoz hasonló, energiatakarékos megvilágítást a zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények növekedéséhez.

A zárt technológia révén a higiénia maximalizálódik, így a kórokozók távol maradnak. A vízfelhasználás 95-98% -kal is csökkenthető a szabadtéri gazdálkodáshoz képest, és ezáltal sokkal magasabb termelékenység érhető el, mint kint.

A Tungsram oldalán olvashatjuk: Egy nemrégiben végzett kísérletben kollégáink négyféle káposztát vizsgáltak: göndör levelű káposztát, nero di Toscana-t, vörös orosz káposztát és pak choy-t (vagyis a bordás kelt). Kutatóink sok értékes tapasztalatot szereztek a kísérlet során a káposztafajták habitusának és tulajdonságainak megismerésével. Az egyik fénybeállításnak köszönhetően például a pak choy káposzta nagy része virágozni kezdett és érlelt magokat. A betakarítás során lemért növényi levelek súlya alapján elmondható, hogy kiváló termést hoztak a kutatás során.

Forrás: ITT és ITT és ITT és ITT és ITT

Szerző: Polgár Ágnes
Kép: GPSolutions

Pin It on Pinterest

Shares
Share This