A világ nagyobb kikötőiben egyre-másra rekednek meg a gigantikus nagyságú konténerszállító hajók. Amik egyébként jól néznek ki. Olyannyira, hogy az egymáson tornyosuló hajókonténerekből turistalátványosság lett.

A helyszín az Amerikai Egyesül Államok Savannah város kikötője, ahová a Savannah-folyón keresztül jutnak be a megaméretű hajók. Mégpedig meglehetősen ügyesen manőverezve, mert szűk a hely –  ezt követni a helyiknek éppúgy érdekes látványosság, mint egy arra tévedt turistának. Akikből manapság egyre többen vannak Savannah-ban. Mennek az emberek konténerszállító hajókat nézni.

A hajók a sikeres manőverezés után szeretnének kikötni és lehorgonyozni, hogy végre megszabaduljanak a rakományaiktól. Ám már nincs több hely a legnagyobb amerikai kikötőkben. Sokasodnak a hajók. Vagyis van mit nézni. Az egymáson tornyosuló színes hajókonténerek nagyon jól néznek ki.

A probléma pedig, ami miatt ezek a hajók vesztegelnek, meglehetősen összetett, így Savanna-ban arra lettek figyelmesek, hogy érezhetően fellendült a helyi turizmus, villannak a vakuk és egyre másra lepi el az internetet a konténerrel megpakolt hajókról készült fotók: a konténer is lehet turistalátványosság. Testközelből, élőben. Akkor és ott. Kihagyhatatlan lehetőég.

Vesztegelő hajó, mint turistalátványosság

Sokféle indokot olvashatunk arról, hogy miért állnak a hajók az amerikai kikötőkben, miért nem pakolják le azokat, az egyik például a Flexport nevű logisztikai vállalat vezérigazgatójától érkezett, Ryan Peterson véleménye a következő: –Nem daruból van kevés az Egyesült Államok legnagyobb kikötőjében, hanem a konténerek tárolásához és mozgatásához szükséges helyből.

Na igen, a hajókonténerek valóban nagyon nehezek és nagyok.

És sorra érkeznek a felhőkarcoló méretű konténerhajók, amelyek sok esetben hetekig, akár hónapokig vesztegelnek az állomásokon, mert nincs, aki lerakodja és elszállítsa a rakományukat. Merthogy ez is egy probléma.

A probléma pedig akkor kezdett felgyűrűzni, amikor a koronavírus-járvány miatti első lezárások alatt, világszerte a kikötőkben rekedtek a konténerszállítók. Méghozzá többségében az Egyesült Államokban és Európában. A fotónkon látható hajó még májusban érkezett Savannah-ba, addig az volt a legnagyobb konténerszállító hajó, ami oda érkezett, már azt is nagyon sokan megcsodálták.

Májusban a borult égbolt és az időnként ködös eső ellenére is bámészkodók kisebb tömege gyűlt össze a River Street keleti végén, hogy üdvözöljék a Savannah folyón a kikötő felé tartó CMA CGM Brazil hajót, aminek a kapacitása 15 072 TEU konténeregység. 

A mi konténereinkről ITT olvashat

Forrás: ITT és ITT és ITT

Szerző: Polgár Ágnes

Pin It on Pinterest

Shares
Share This