Arról, hogy a konténerekre nagy szükség van, arról nem először írunk. Konténergyártóként mondhatni olykor még mi is meglepődünk, mennyi mindenben tehetnek jószolgálatot a termékeink. Fenyőfákat láttunk szállítani konténerplatformon. Normand, luc és ezüst fenyők utaznak konténeren. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától telefonon kértünk tájékoztatást arról, mennyire általános, hogy konténerplatformon utaznak a fenyők. Kiderült, a hazánkban kimondottan karácsonyfának telepített fenyők, távolságtól és mennyiségtől függően utazhatnak zárt kamionban, vagy teherautókra szerelt konténerplatformokon.

Magyarországon mintegy 3000-3500 hektár területen folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés. A tevékenységet – beleértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaság végzi – olvashatjuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara oldalán. Ahol az is kiderül, a választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyők.

Ugyanitt olvashatjuk azt is, hogy a jellegzetes illata miatt mi magyarok, a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű fenyőféle, noha közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak.

A másik közkedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség egyik tagja. A sűrű ágrendszerű fát rendkívül dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent.

A legnépszerűbb karácsonyfaféle a Kaukázusban őshonos nordmann fenyő. Szabályos alakú, tetszetős formájú fa. Lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmaradnak. Az értékesített nordmann fenyők nagyobb része importból, kisebb része hazai nevelésből származik. Ezek bizony érkezhetnek a kereskedőhöz konténerplatformon is.

Kép: Fenyőfatermesztés Magyarországon  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Pin It on Pinterest

Shares
Share This