Az embernek valamiben élnie kell. Barlangban, fán, bunkerben, házban. Épülhet a ház szalmából, fából, vályogból, téglából, kövekből vagy akár konténerekből. Egyenesen bele a földbe, akár csak a hobbitok háza az epikus fantazy történetben a Gyűrűk Urában, vagy akár itthon Magyarországon is egy konténer dombház falai között.

A konténer dombház pontosan azt jelenti, amit a neve sugall: dombba, konténerekből épülő házra. Persze egy dombház falai lehetnének acél helyett téglából, és fából is. De a konténer dombház azért különleges, mert a természetközeli megoldás kiásható, elszállítható, eladható – a szabadalmazója szerint.

Kezdődik az első épület építése, a fotó 2021. december 14-én jelent meg a Konténer Dombház Facebook oldalán

Földbe bújt konténer dombház

Az utóbbi években egyre több dombház, vagy más néven földház bújik ki a földből. A konténer dombházak egyik nagy előnye a környezettudatosság, a mobilitás és az energiatakarékosság. Magyarországon Tóth Zoltán László a Globális Nézőpont Országos Szövetség alapítója és elnöke fogott az építkezésébe.

– Tengeri fém konténert, amit hajókon szállításra használnak, és amikből van 40, 20 lábas „High cube” típusú, azokat ássuk le föld alá dombház szerkezetként. Ez önmagában nem elég, mert a tetőlemeznek nincs teherbírása, és a vaslemez is elrohad a föld alatt. A megoldás, és egyben a találmány lényege – ami szabadalom alá lett helyezve – az a födém. A gyökér és korrózió védelem egyszerű és hatékony megoldása – nyilatkozta Toth Zoltán László a 24.hu Sokszínű Vidéknek.

Tóth Zoltán László tanyán nőtt fel, a természet szeretete a lényének része lett. – Rossz látni, hogy manapság olyan építkezések folynak, ahol az állatok kiszorulnak, abszolút nem környezetkímélőek és nem is passzolnak az adott tájba. Azt látom, hogy a helykihasználás egyre rosszabb, nincsenek zöld területek, és már nem férünk el – teszi hozzá.

Földrengés biztos szerkezet

Az előnyei közé sorolja Tóth Zoltán László azt is, hogy földrengés biztos a fémszerkezet és a földalatti elhelyezkedése miatt, ahol nincs lengés, ha elromlik a fűtés, nem lehet benne megfagyni, a föld alatti klíma miatt. Megítélése szerint nagyon alacsony az energiaellátása is, mert 1 méter föld borításnál 10-14 fok hőmérsékletet tartja az épület télen-nyáron, így fűtésre csak minimálisan van szükség, klíma pedig egyáltalán nem kell.

Az épület teteje termőfelület marad, így van lehetőség saját kert létrehozására, saját élelmiszer termelésére, vagy akár állatok tartására is. Bővíthető, bármikor egy újabb konténert hozzá lehet illeszteni, vagy átrendezni a meglévőket, illetve el is lehet adni egy-egy részét a háznak.

A szakember úgy ítéli meg, egy domboldalban akár egy lakótelepet is létre lehet hozni, ami nem változtat a környezeten, ellenben az ablak előtt mászkálhatnak akár az őzek is. – Építési költségben a legalacsonyabb a költsége, mert sem szigetelés nem kell, sem tető, sem burkolat, vagy díszítések, sőt csatorna sem.  A konténer dombház minimális karbantartást igényel, de az építési sebességben is nagyon hatékony. Talán a leggyorsabb építési forma, mivel a konténer helyének kiásása, a konténer lekezelése előkészítése után már le is helyezhető a föld alá, ami szerkezetkész állapotot jelent. Ez a folyamat 1 héten belül is lezárulhat – hangsúlyozza.

Mi itt a Konténertechnikánál kíváncsian várjuk a konténer dombházak elterjedését!

Forrás és kép: ITT és ITT és ITT
Szerző: Polgár Ágnes

Pin It on Pinterest

Shares
Share This