Legózni szinte mindenki szeret. Sokan felnőttként is megszállottjai a dán építőkockáknak, akárcsak a brit Tracey Williams, vagy ahogyan sokan nevezik őt a Lego Lady, aki immáron 25 éve gyűjti azokat a legókat, amik a még 1997-ben egy megborult teherhajóról zuhantak konténerestől a vízbe, és mai napig partra vetülve kerülnek elő. 

1997-ben történt, hogy a Rotterdamból az Egyesült Államokba tartó Tokio Express nevű teherhajó, Cornwall partjainál egy hatalmas viharban csaknem felborult. A hajó kapitánya szerint, száz évente egyszer fordul elő ekkora hullám, ami 60 fokkal lefelé, majd 40 fokkal felfelé billentette a hajót. A billenés alatt pedig 62 konténer belecsúszott a tengerbe.

Az egyik elsüllyedt konténerben mintegy 5 millió darab lego volt, a billundi Lego-gyárból. Máig nem tudni hogyan történhetett, de a konténer kinyílt a víz alatt és a legók a víz felszínére kerültek. Ma is fel-felbukkannak itt-ott.

Lego Lost at Sea

A Devonban élő Tracy Williams gyakran járt kicsi gyermekeivel a tengerparton. Az egyik ilyen séta alkalmával véletlenül találtak rá néhány legó darabra. Mikor értesült a megbillent hajóról és a vízbe vesző konténerről már célzottan keresgélni kezdték a legókat, mint a kincskeresők.

Tracy megkereste a helyi halászokat is, akiktől megtudta, hogy több zsákkal fogtak már ki ezekből a különös legókból. Merthogy ezek az elsüllyedt legók ráadásul viking és tengeri tematikájú darabok voltak, köztük sellővel, csónakkal, evezőlapátokkal és mentőmellényekkel, kagylókkal, tengeri csillagokkal és polipokkal. De akadt közöttük sárkányok, virágok, oroszlánok, zebrák, lovak, repülők és még fésű, pisztoly és villa is.

A brit nő 2013-ban létrehozott egy Facebook-oldalt, Lego Lost at Sea néven, ahová mások is beküldhették, ha valahol megtalálták az elsüllyedt rakomány egy darabját, és Tracyt sokan már „Lego Lady” néven kezdték említeni. Ma már több közösség oldalon is találkozhatunk vele, például az Instagramon.

Konténernyi legó és más kincsek az óceán mélyéről

Tracy könyvet is írt minderről Adrift: The Curious Tale of the Lego Lost at Sea címen. Az angol nyelven olvasható könyvben egyébként a környezet védelmére ösztönzi az embereket, felhívva a figyelmet arra, hogy világszerte évi 13 millió tonna műanyag kerül a tengerekbe, amiből az elsüllyedt konténernyi legó csak csepp a tengerben.

Tracy kutatómunkájának része ma is, hogy beazonosítsa a talált kincseket, és a felfedezés helyét dokumentálja, ami az áramlatokat tanulmányozó óceánográfusoknak is értékes információ. Míg fekete sárkányból több mint 33 ezer került a tengerfenékre, zöld sárkányból csupán 514 darabot. Persze nem minden tengerparti lego származik a Tokio Expressből, sokat a homokozó gyerekek veszítenek el.

Ami a partra sodródik, sokszor jóval idősebb, mint a huszonöt éve elsüllyedt lego-figurák: talált már függönykarikát 1923-ból és kilincset a Queen Mary óceánjáróról, ami 1936 és 1967 között az Atlanti-óceán északi részén közlekedett.

Tracy folyamatosan igyekszik rávilágítani arra, hogy a műanyagszennyezés folyamatos probléma, hiszen a műanyag jó tulajdonsága, egyben rossz is: a rendkívül időtálló anyag, jóval tovább kitart, mint amennyire általában szükségünk lenne. A műanyag más anyagokkal ellentétben nem bomlik le; csak felbomlik, így viszont mikroszinten mindenhová eljutnak.

Forrás: ITT és ITT

Kép: BBC
További blogbejegyzéseink ITT érhetőek el.
Szerző: Polgár Ágnes

Pin It on Pinterest

Shares
Share This