A virágcserepeket gyakran nevezik angolul konténereknek, főleg akkor, ha ezek nem kicsi edények, hanem nagyok. Hulladék-konténer, és acélszerkezet gyártóként ugyan mi nem készítünk virágcserepeket, a gyönyörű japán juhar kedvéért megosztjuk, hogyan érdemes ezt a gyönyörű növényt felnevelni. A japán juhar ültetésének tippjét, a Royal Horticultural Society, az Egyesült Királyság vezető kertészeti jótékonysági szervezete adta.

A japán juhart konténerben ugyanolyan könnyen termeszthetjük, mint kint a szabadban, sőt. A legtöbbjük a védett, árnyékos helyet kedveli. Kicsi, lassú növekedésű, kecses habitusú és gyönyörű lombozatú fa, így tökéletes választás még a legkisebb kertekbe is. Tetszetős lombozata a zöld, sárga vagy bordó árnyalataiban pompázik, és gyönyörű őszi színekkel kápráztatja el a tulajdonosait, októbertől márciusig ültethető. Hűvös, enyhén árnyékos helyen érzi jól magát, de nagyobb konténerbe is elültethető. Általában kevés metszést vagy nevelést igényel, tavasszal mulcsozni és trágyázni kell, magról is termeszthető, de általában oltványként vásárolják. Télen igazán vigyázni jó rá, konténerben könnyen bevihetjük a verandára, teraszra a fagy elől.

Így válasszuk ki

A japán juharfák sokféle formájúak, leveleik színe, formája és őszi színe egész évben rendkívül érdekes lehet, különösen a kisebb kertekben. A japán juharok a termesztési körülményektől függően ötven év alatt akár 8 méteresre is megnőhetnek, de a legtöbbjük kicsi, lassan növő fa, magasságuk ritkán haladja meg az 1-2 métert – így ideálisak kisebb kertekbe vagy konténerbe ültetve.

Az Acer japonicum fajták általában kis, szétterülő fákat alkotnak. Az Acer palmatum fajták inkább bokorszerűek, mert szélesebbek, mint amilyen magasak. Mindkét fenti fajtának még mindig sokféle formája van, beleértve a felálló, szétterülő és csüngő formákat is. Miután átgondoltuk, hogy milyen magasságú és formájú fát szeretnénk, gondoljuk át a levelek színét is. Érdemes figyelembe venni, hogy ugyanazok a levelek az év különböző időszakaiban különböző színűek lehetnek.

A frissen kihajtott levelek színe a sárgától a mész-zöldön át az élénk rózsaszínig terjed. Általában tenyérnyi alakúak, ujjnyi karéjokkal, vagy olyan finoman vágottak, hogy csipkeszerűnek tűnnek. Az őszi színek az élénksárgától a narancssárgán át az intenzív vörösig terjednek. A vörös levelű fajtáknak napfényre van szükségük a gazdag lombszín kialakulásához.

A japán juharok a legkülönbözőbb talajokon is jól fejlődnek, így a föld minősége nem kell, hogy korlátozó tényező legyen a választásnál. A legjobban azonban olyan talajt kedvelik, amely jó vízelvezetésű és sok szerves anyagot tartalmaz, például kerti komposztot vagy a kertészeti központokban kapható zsákos talajjavítót. Éppen ezért is jó a japán juhart konténerben nevelni. A fák a legtöbb kertészeti áruházban kaphatók. Olyan fát válasszunk, amelynek főágai szép formás keretet alkotnak.

A japán juhar a kert éke

A japán juhar elültetése

Kora ősztől, tehát októbertől márciusig ültessük. A lassan növő kis fák ideálisak kisebb kertekbe; de bármely kertben nagyszerű látványt nyújtanak.

A japán juharok szívósak, de a legjobb az erős szelektől védett helyen tartani őket. A konténerben nevelt megoldás ezért is praktikus, télen könnyen a házba vihetjük a fát. A vörös és lila levelű fajtáknak némi napfényre van szükségük, hogy sötét árnyalatuk teljesen kifejlődjön. A tarka japán juharoknak részleges árnyékra van szükségük, hogy a délutáni nap ne perzselje meg a lombozatukat. A zöld levelű fajták elviselik a teljes napsütést, de a legjobb a félárnyékos hely, mivel a közvetlen napfény néha megperzseli a leveleket.

A japán juharok az enyhén savas, humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajon érzik magukat a legjobban. A legtöbb talajban jól megélnek, azonban javíthat rajtuk, ha jól megrothasztott szerves anyagot, például kerti komposztot vagy a kertészeti áruházakban kapható talajjavítót ásunk bele a földjükbe. Továbbá szeretik, ha a gyökereiknek elegendő helyük van, és akkor érzik magukat a legjobban, ha nem kell versenyezniük a körülöttük lévő növényekkel, ezért bőséges helyet kell biztosítani számukra.

Hogyan neveljünk japán juhart konténerben?

A japán juhar ideális növény konténeres termesztésre. Ültessük a fát virágkomposztba vagy tőzegmentes, 25% éles homok hozzáadásával készült, jó vízelvezetést biztosító savas komposztba (egy savas és gyakran tápanyagokban szegény talaj). A komposztot tartsuk nedvesen, de ne áztassuk át, és tavasszal és kora nyáron tápoldatozzuk lassan oldódó műtrágyával vagy folyékony tápoldattal.

Sárga, zöld, narancs és piros mellett lila színe is lehet a japán juharnak

A japán juhar öntözése

Öntözzük jól meg a japán juhart a konténerben, hogy a talaj leülepedjen, összeessen a víztől. Az első nyáron locsoljuk rendszeresen, különösen száraz időben. Mulcsozzuk meg korhadt szerves anyaggal, például kerti komposzttal vagy  mulcsozó kéreggel, hogy a talaj nyáron ne száradjon ki.

Az első évben a száraz időszakokban rendszeresen öntözzük, hogy segítsük a megtelepedést, különösen, ha tavasszal vagy a nyár későbbi szakaszában ültetjük. A forró, száraz időszakokban hetente egyszer kell öntözni, ami miatt a levelek megbarnulhatnak és a szélei megrohadhatnak. A konténerekben lévő fákat rendszeresen öntözzük, hogy ne száradjanak ki. Ez meleg időben legalább napi egyszeri öntözést jelenthet.

Hogyan ültessük át a konténerben nevelt fát?

A konténerben nevelt japán juhart néhány évente át kell ültetni egy kicsit nagyobb konténerbe, de mondhatjuk virágcserépnek is. Április vagy szeptember az ideális hónap erre a célra.

A hosszú távon nevelt japán juhart két-három évente meg kell metszeni. Ehhez fordítsuk a konténert az oldalára, és vegyük ki a fát. Egy régi fűrésszel vágjunk le 5 centiméter a gyökérlabda aljáról, és három-négy szeletet az oldaláról. Szedjük ki a komposzt felszínén lévő gyökereket, és ültessük át friss virágfölddel (a fentiekkel megegyező fajtákkal). Tegyünk elegendő virágföldet a cserép aljába, hogy a fa ne legyen mélyebbre ültetve, mint korábban.

A növény gyökereit télen a fagyás veszélyezteti, éppen ezért a japán juhart a konténerben csomagoljuk teljesen körbe buborékfóliával, amelyet kerti zsineggel rögzítünk.

A szabadföldön álló fáknak nincs szükségük tápoldatozásra, de a nagyobb növekedés elősegítése érdekében minden év február végén 70 gramm/m2 általános célú műtrágyát lehet használni. Hogy a fák ne száradjanak ki, és egyben visszaszorítsuk a gyomokat, mulcsozzunk 10 cm-es réteg kerti komposzttal vagy mulcsozó kéreggel – ezt tartsuk távol a törzstől, mert ha beborítja, az rothadásnak indul.

Mire ügyeljünk a teleltetéskor?

A földben tartott japán juharok általában teljesen ellenállóak, de a japán juharok konténerben nevelve már úgy szeretik, ha cseréplábakra vagy téglára vannak helyezve, amiket buborékfóliával körbeszigetelnek. Ne feledjük, a japán juharok nagyon hosszú életűek, de lassú növekedésűek, ne ijedjünk meg, hogy nem fejlődnek, ha nem látnánk növekedést rajta.

Mikor és hogyan metsszük a fát?

A japán juharok természetüknél fogva elegáns formájúak, és vásárláskor általában nagyon kevés metszést igényelnek, kivéve a hajtásvégek téli elhalásainak eltávolítását. Ha a fiatal fák erős függőleges hajtást hoznak, ez késő ősszel visszavágható egy oldalágra.

Akkor a legjobb metszeni, amikor teljesen nyugalmi állapotban vannak (novembertől januárig), mivel a juharok máskor a metszéskor vérezni kezdenek, ami gyengíti a fát. A metszést ennek megfelelően a legjobb a minimálisra csökkenteni, mivel a legkecsesebb formát az a fa hozza, amelyet hagytak természetes módon fejlődni. Ennek eredményeképpen csak a rosszul elhelyezett vagy kereszteződő hajtásokat távolítsuk el, hogy elősegítsük az ágak egészséges fejlődését.

Ahol mégis csökkenteni kell a magasságot és a szélességet, ott a hosszú ágakat kövessük vissza egy oldalágig, és ezen a ponton metsszük ki. Erre a lejtőn növő fáknál nincs szükség, hagyni kell, hogy a fák természetes módon terjedjenek. Mindig egy jó elhelyezkedésű oldalágra metsszünk vissza. Ne hagyjunk csonkot, mert az gyakran hajlamos a rothadásra és a visszahalásra.

Forrás:  ITT és ITT
Kép: Canva

Pin It on Pinterest

Shares
Share This