Lomtalanítás, bontás, építkezés, felújítás, átalakítás során a felhalmozódott hulladék, sitt elszállítására számos cég közül választhatunk. Megtalálni a megfelelőt nem is olyan könnyű. Eláruljuk mire jó figyelni, amikor felcsapjuk a cégkeresőt.

Nem érthetünk mindenhez. A konténerrendelés nem egy mindennapos dolog. Akár egy életet is leélhetünk úgy, hogy magánszemélyként sosem kell konténert rendelnünk. De előfordulhat, hogy igen. Amikor felújítunk, átalakítunk az otthonunkban, vagy egy örökölt ingatlanban, amikor építkezésbe kezdünk, és ezt a kivitelező ránk bízza, vagy mi szeretnénk arról gondoskodni, hogy minden keletkezett hulladék megfelelően legyen szállítva és kezelve. Egy nagyon alapos lomtalanítás alkalmával is bármi előkerülhet.

Nem is baj, ha így gondolkodunk, mert a büntetés, amennyiben nem helyesen járunk el, a miénk. Így tényleg fontos, hogy körültekintőek legyünk. Már abban is, hol és hogyan tároljuk az építési törmeléket, hulladékot amíg elszállíttatjuk azokat. A legjobb olyan konténeres sittszállító céget fogadni, akiknek kellő tapasztalatuk van már ahhoz, hogy minden eshetőségre fel legyenek készülve. Van elég konténerük és szállításra megfelelő gépparkjuk.

Felkészülten

Mint minden másban úgy a hulladékszállításban is vannak olyan visszatérő folyamatok, amire egy jól szervezett cég fel van készülve. Akik nem lepődnek meg semmin, mindig tudják mikor milyen lépés következik, milyen szabályoknak, előírásoknak kell megfelelni, hol milyen mozzanatokban léphet fel hiba, amire fel is vannak készülve. Hiszen az ügyfelek, főleg a magánszemélyek nagy része ebben tájékozatlan.

Kezdve a legelején, tegyük fel a kérdést, hogy a lombtalanítás, építkezés, átalakítás során hol és miben gyűjtjenénk azt a hulladékot, amit elszeretnénk majd szállíttatni. Mert ez sem mindegy. Van-e rá megfelelő tárolóedényünk, vagy szükségünk van valamilyen acéltárolóra. Továbbá, hová tesszük a konténert?

Amennyiben saját építési területünkön, saját telkünkön belül van hely egy-kettő-három konténernek, addig nyugodtabbak lehetünk. Azonban, ha nem tudjuk csak az utcán, vagyis a közterületen lerakni a konténert, akkor ahhoz már úgynevezett területfoglalási engedélyre van szükségünk a helyi önkormányzattól. Nem árt, ha erre a konténeres cég felhívja a figyelmünket.

Vannak cégek akik zsákos sittszállítással, konténerszállítással, lomtalanítással és építési törmelék elszállítással foglalkozik, de konténer kihelyezésével nem, míg másoknál arra is van lehetőség, hogy konténert béreljünk tőlük.

Engedélyek és környezetbarát megoldás

Engedélyekre pedig nem csak nekünk van szükségünk az építkezéshez, bontáshoz, felújításhoz, hanem a konténeres cégnek is a hulladék elszállításhoz.

Rendkívül fontos kiemelni, hogy csak olyan vállalkozást lehet megbízni hulladékszállítással, és a hulladékok kezelésére, akinek erre megvan a hatósági engedélyük. Egyébként a saját engedélyünket vehetik el az építkezéstől, kivitelezéstől.

Az elszállításon túl felelősen gondolkodva az sem árt, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a választott sittszállító cég mit kezd a hulladékkal Esetleg ők maguk folytatnak hulladékgazdálkodást, ők azok a hulladékot típusonként szétválogatják, hogy azok környezetbarát módon legyenek esetlegesen újrahasznosítva.

Így ne lepődjünk meg, hogy konténerrendeléskor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen hulladékot szeretnénk elszállítani.

Lomtalanítás: Tiszta, inert hulladék és vegyes hulladék

Tiszta, inert hulladéknak nevezzük azt a szemetet, ami nem megy át jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson. Jellemzője, hogy vízben nem oldódik, nem ég illetve más fizikai vagy kémiai módon nem reagál, nem bomlik le biológiai úton, vagy nincs kedvezőtlen hatással a vele kapcsolatba kerülő más anyagra oly módon, hogy abból környezetszennyezés vagy emberi egészség károsodása következne be, további szivárgó folyadéka és szennyezőanyag tartalma, illetve a szivárgó folyadék ökotoxikus hatása jelentéktelen, így nem veszélyeztetheti a felszíni vagy felszín alatti vizeket.

Ilyenek például: tégla, kő, föld, beton stb.

Ha a hulladék között bármilyen lebomló anyag van például fa, műanyag, papír, fém, üveg, egyéb lebomló anyag, például zöldhulladék az már vegyes hulladéknak nevezhető. Ennek megfelelően a rendelt vegyes konténerbe mindent tehetünk, bútorokat, papírhulladékot, textíliákat, és természetesen a sittet is. Lomtalanítás során a leggyakrabban vegyes hulladékkal találkozunk.

Nem konténerbarát hulladék

Vannak olyan anyagok is, amelyek egyáltalán nem tehetünk a konténerekbe. A veszélyes hulladék különleges kezelést igényelnek, mert veszélyek az élővilágra, az emberekre, az állatokra és a növényekre egyaránt. A jogszabályok szerint veszélyes hulladéknak az a hulladékanyag minősül, ami robbanásveszélyes, oxidáló, tűzveszélyes, irritáló, toxikus, rákkeltő, maró, fertőző, reprodukciót károsító, mutagén, mérgező gázokat fejlesztő, vagy érzékenységet okozó tulajdonsággal rendelkezik. Ilyenek a veszélyes hulladékok, mindenféle festék, oldóanyag, ragasztó, azbeszt, elektronikai hulladék, autógumi és a folyékony anyagok.

A veszélyes anyagok szállítása épp ezért nem bízható bárkire, hiszen szükség van hozzá a megfelelő engedélyekre, tudásra, és természetesen a felszerelésnek is olyannak kell lennie, ami megfelel az előírásoknak, és képes a veszélyes hulladékot szállítás közben abszolút biztonságosan tárolni. Hulladékszállítás rendelésekor erre is oda kell figyelnünk.

Ha nem tudjuk milyen konténerre van szükségünk, akkor gondoljuk át, hogy pontosan mi történik nálunk. Például ha felújítjuk a lakásunkat, leverjük a vakolatot, a csempéket, és csak ezeket szeretnénk a konténerbe helyezni, akkor tiszta sittes konténert rendeljünk. Akkor viszont, ha a felújítás alatt már végzünk egy lomtalanítást is, kiválogatjuk a nem használt ruhákat, illetve például bútorokat is cserélünk, így például faanyag is kerül a megrendelt konténerbe, akkor a vegyes konténert kell megrendelnünk. Amennyiben veszélyes hulladékok keletkeznek, megmarad valamennyi festék, ragasztó, vagy a falból kerülnek elő veszélyes hulladékok például azbeszt, akkor annak megfelelő konténert kell rendelnünk.

Konténergyártó cégünk kínálata ITT tekinthető meg.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This